De Rhône, een prachtig wijngebied

De Rhône , een prachtig wijngebiedEen prachtig wijngebied is de Rhône. Een gebied met over het algemeen een gelijkmatig klimaat maar toch met een geweldige diversiteit aan wijnen.

Het Rhône gebied begint vlak onder Lyon en loopt door tot Avignon. De Rhône bestaat uit twee delen, de Noordelijke Rhône en de zuidelijke Rhône.

In het noordelijke gedeelte vind je zeer bekende appellaties als Côte Rôtie, Condrieu, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en de bekendste en duurste, Hermitage.

Iets meer naar beneden kom je nog Cornas en Saint-Peray tegen. In het zuidelijke gebied andere bekende appellaties zoals Gigondas, Vacqueyras en niet te vergeten Chateauneuf-du-Pape. De wijnen uit de Noordelijke Rhône kenmerken zich door een elegante stijl waar de wijnen uit de Zuidelijke Rhône vooral vol en stevig zijn.

Bekende wijnen uit de Rhône

De bekendste wijn uit de Noordelijke Rhône is ongetwijfeld de Hermitage. De Hermitage wordt gemaakt van 100% Syrah en is een krachtige maar toch elegante wijn. Wellicht de bekendste producent is het domein van Jean-Louis Chave, de Hermitages van dit domein gaan vaak over de toonbank voor honderden euro’s.

Persoonlijk vind ik dat een goede Hermitage wel iets weg heeft van een grote Bourgogne. Beide niet te versmaden. De Crozes-Hermitage is wellicht de kleine broer van de Hermitage. Iets minder krachtig en iets minder bewaarpotentie maar sneller op dronk dan zijn grote broer.

Verder is Côte Rôtie een bekende appellatie. Dit is de meest noordelijke appellatie en vooral bekend geworden door wijnboer Etienne en later zoon Marcel Guigal. Voor deze producent topwijnen ging produceren was de Côte Rôtie een stuk minder bekend. De wijnen van Guigal zijn zo goed en gewild dat vooral zijn Côte Rôtie erg duur is.

In de Noordelijke Rhône is waarschijnlijk Chateauneuf-du-Pape de bekendste appellatie. Voor meer informatie over dit mooie gebied verwijs ik u naar een eerdere blog.

Andere bekende appellations in de Zuidelijke Rhône zijn Gigondas en Vacqueyras. De laatste is vooral bekend vanwege de witte wijnen al worden er ook genoeg rode wijnen gemaakt. Algemeen worden de witte wijn hoger ingeschaald. Gigondas is daarentegen bekend vanwege de krachtige rode wijnen die vaak veel zon hebben gehad en dat proef je.

Ook de Mont Ventoux wordt tot de Rhône gerekend. Aan de voet van de Mont Ventoux heeft Philippe Gimel zijn wijngaarden. Gimel, met zijn domein Saint Jean du Barroux, die de ene na de andere hoge waardering krijgt timmert stevig aan de weg en gelukkig heb ik zijn wijnen in mijn assortiment. Voor meer informatie kijk op www.fransekwaliteitswijn.nl of gebruik het contactformulier

Druivenrassen in de Rhône

De Rhône kent een grote verscheidenheid aan druivenrassen. Voor de rode wijnen wordt gebruik gemaakt van Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre. Voor de witte wijnen mag men gebruik maken van Grenache Blanc, Clairette blanche, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc en Viognier.

Daarnaast komen nog de volgende secundaire druivenrassen voor: Carignan noir, Cinsault noir, Counoise noire, Muscardin noir, Camarèse et Vaccarèse noir en Picpoul blanc et noir.

Niet te weinig dus, heel anders dan bijvoorbeeld de Bourgogne waar men voor rode wijnen de Pionot Noir gebruikt en voor de witte wijnen de Chardonnay.

Overigens zijn er wel regels per appellatie, zo is de Hermitage een cépage wijn (gemaakt van één druivensoort) die alleen van de Syrah druif wordt gemaakt. Hoe dan ook is de Rhône een prachtig wijngebied dat ontzettend veel kwaliteit te bieden heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>