De betekenis van Grand Cru

De betekenis van Grand CruDe term Grand Cru lijkt tegenwoordig alsmaar belangrijker te worden.

Wat betekent eigenlijk Grand Cru?

Grand Cru, of First growth, is een aanduiding voor de beste wijnen in een bepaalde streek.

De bekendste Grand Cru’s zijn ongetwijfeld die van de Bordeaux regio. Keizer Napoleon besloot dat er voor de grote internationale tentoonstelling in Parijs in 1855 een classificatie moest komen voor de beste Bordeaux wijnen die aan de wereld getoond zouden worden.

Wijnhandelaren hebben toen de lijst van Grand Cru’s samengesteld en daar is sinds 1855 niks maar aan veranderd behalve dat Chateau Mouton Rothschild in 1973 is gepromoveerd van second growth naar first growth oftewel de absolute eredivisie.

Er zijn nu 5 chateau’s die de classificatie first growth, of premier cru, hebben te weten: Chateau Margaux, Chateau Lafite Rothschild, Chateau Latour, Chateau Haut-Brion en het eerder genoemde Chateau Mouton Rothschild.

Om het ingewikkeld te maken heeft het gebied Saint Emilion zijn eigen classificatie en zijn er weer afzonderlijke classificaties voor de witte en de zoete wijnen binnen de Bordeaux regio. U kunt een aantal Grand Cru’s vinden in onze webshop fransekwaliteitswijn.nl

Grand Cru classificatie, terecht of onterecht?

Er zijn al langere tijd protesten te horen tegen de classificatie zoals hij er is sinds 1855. Logisch, er zijn inmiddels een aantal chateau’s die zeker op Grand Cru niveau resteren en aan de andere kant zijn er Grand Cru’s die deze classificatie eigenlijk niet (meer) verdienen.

Zo is er het bekende chateau Leoville Las Cases (zie foto) dat al jaren topwijnen produceert. Dit chateau doet niet onder voor de premier cru’s maar maakt geen kans op een “promotie.”

Aan de andere kant is er bijvoorbeeld Chateau Lascombes, een deuxieme Grand Cru, dat vooral in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw zeer ondermaats presteerde en eigenlijk de classificatie Grand Cru in het geheel niet verdiende maar toch deuxieme Grand Cru bleef.

Overigens heeft Chateau Lascombes zich in de laatste tien jaar gerevancheerd en produceert nu weer uitstekende wijnen maar het blijft oneerlijk dat wat de wijnmakers van een Grand Cru chateau ook doen, hun classificatie raken ze toch niet kwijt.

Inmiddels zijn er echter wel zoveel wijnvolgers, critici, journalisten en bloggers dat de Grand Cru’s zich geen slechte prestaties kunnen veroorloven want veel sneller dan vroeger worden de wijnliefhebbers op de hoogte gebracht van slechte prestaties van de wijnmakers.

En dan kun je nog wel een Grand Cru classificatie hebben, als je minder wijn verkoopt omdat je slechte kritieken krijgt dan heb je aan die classificatie ook weinig. Wilt u meer informatie over bepaalde Grand Cru’s dan kunt u gebruik maken van het contactformulier

Grand Cru, Cru Bourgeois, geen enkele cru.

In 1932 werd er voor het eerst een alternatieve classificatie in het leven geroepen, de Cru Bourgeois. De betere wijnen die geen Grand Cru waren kwamen hiervoor in aanmerking.

Na allerlei discussies, gerechtelijke stappen, procedures etc. maakte de Franse regering in 2007 echter een eind aan de laatste herziening van de Cru Bourgeois classificatie in 2003.

In 2010 kwam er een nieuwe lijst van Cru Bourgeois wijnen maar dan wel volledig herzien en alleen geldend voor de jaargang 2008. De bedoeling is dat er nu per jaargang een nieuwe lijst verschijnt. Wellicht niet erg duidelijk en handig maar het zorgt er wel voor dat de wijnmakers op niveau moeten presteren willen ze de classificatie blijven behouden, ze moeten het elke keer weer opnieuw verdienen. En dat is toch heel wat anders dan de wijnmakers die een Grand Cru classificatie hebben.

Tijd voor een herziening van die lijst? Tja, eigenlijk al jaren met in het conservatieve wijnland Frankrijk zit een herziening er voorlopig niet in en misschien wel nooit. Dus kijk niet alleen naar de classificatie Grand Cru als u een wijn koopt maar sla ook de kritieken er op na en als u de kans heeft, eerst proeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>