Wijn zoals wijn bedoeld is

Wijn zoals wijn bedoeld is “Wijn zoals wijn bedoeld is” is de slogan zoals deze vermeld staat op deze website en op onze webshop.

Hoe is wijn dan bedoeld hoor ik u denken? Volgens mij is wijn bedoeld om ervan te genieten.

Niet om er heel erg ingewikkeld over te doen maar gewoon om heerlijk te drinken bij een lekkere maaltijd of zomaar op een terrasje of als aperitief.

Dan moet het wat mij betreft wel een goede en lekkere wijn zijn.

Slechte wijn uit goede streken

Zoals u ongetwijfeld weet worden er veel goede wijnen gemaakt maar ook veel slechte wijnen. In sommige bekende wijnstreken wordt de bekende naam misbruikt door slechte wijn te produceren en die vervolgens tegen (te) hoge prijzen te verkopen.

Zo zijn er voorbeelden van domeinen in bijvoorbeeld Chablis of Chateauneuf-du-Pape die vooral gaan voor kwantiteit in plaats van voor kwaliteit. Want de namen Chablis en Chateauneuf-du-Pape zijn natuurlijk alom bekend en de wijnen uit deze streken zijn over het algemeen nogal duur.

Dus denken deze wijnmakers, meer produceren want dan verdienen we meer. Zo kan het voorkomen dat u denkt een lekkere Chablis te gaan drinken en dan trekt uw mond samen van de wrange wijn die u in uw mond hebt.

Uiteraard zijn er in deze gebieden ook geweldige wijnmakers maar enig vooronderzoek is gewenst voordat u tot aanschaf over gaat, mocht u hierbij hulp nodig hebben dan verneem ik dat graag.

Wijn van de bende van vijf

Steeds meer wijnmakers besluiten om biologisch of zelfs biodynamisch te gaan werken. Enige jaren geleden stonden biologisch gemaakte wijnen erg slecht aangeschreven maar dit is in rap tempo aan het veranderen.

Mede dankzij de inspanningen van de zogenaamde “Bende van vijf” of “Bende zonder zwavel.” Zwavel of sulfiet zit van nature in elke wijn maar in een hele kleine hoeveelheid. Er wordt vaak sulfiet aan wijn toegevoegd voor de houdbaarheid. Het voorkomt oxidatie en voorkomt de groei van bepaalde bacteriën.

Maar sulfiet op zich is niet erg gezond en kan verantwoordelijk zijn voor de hoofdpijn die u hebt na het drinken van wijn. Uiteraard zou u ook gewoon teveel gedronken kunnen hebben maar dan is het een prima excuus.

In de jaren 80 hield micro bioloog en wijnmaker Jules Chauvet zich bezig met het onderzoek naar het werken zonder zwavel. Vijf wijnboeren uit de Beaujolais besloten verder te gaan met de filosofie van Chauvet en zijn gingen natuurlijke wijn maken van de Gamay druif, dus zonder toevoegingen.

Ze worden de “Bende van vijf” of “Bende zonder zwavel” genoemd. Deze vijf wijnboeren (Lapierre, Metras, Chamonard, Foillard en Breton) werden en worden verketterd maar vinden wel steeds meer navolging.

In het assortiment van onze webshop fransekwaliteitswijn.nl vindt u de Morgon P’tit Max van één van de leden van de Bende zonder zwavel, Guy Breton.

Hoewel ook de Morgon van de vorig jaar overleden Marcel Lapierre heel erg lekker is vind ik de Morgon van Guy Breton zelfs nog lekkerder. Voor meer informatie kunt u het contactformulier gebruiken.

De prijs van goede wijn

Zoals u wellicht weet rijzen de prijzen van vooral Bordeaux wijnen de laatste paar jaar de pan uit. Vooral omdat de nieuwe rijken in China zich op de bekende chateau’s uit de Bordeaux hebben gestort. En als de vraag hoog is dan stijgt de prijs uiteraard.

Overigens heeft onlangs Chateau d’Yquem, het bekendste chateau voor zoete witte wijn ter wereld uit de Sauternes, zijn prijzen drastisch verlaagd omdat men vindt dat deze heerlijke wijn gedronken moet worden en niet verhandeld of bewaard.

Laten we hopen dat dit initiatief navolging zal gaan vinden. Hoe dan ook kunt u voor een redelijke prijs nog genoeg heerlijke wijnen vinden, zeker ook wijnen die biologisch of biodynamisch zijn gemaakt. Enig vooronderzoek is dan wel gewenst, of u vraagt het aan iemand die dit al gedaan heeft. Geniet van uw wijn, Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>