Wijnen uit de Bourgogne

Wijnen uit de Bourgogne
Hoewel ik wijnen uit alle streken in Frankrijk erg kan waarderen moet ik stiekem bekennen dat de Bourgogne toch echt mijn favoriete streek is.

En dan met name de Côte d’or. Een prachtige streek met fraaie heuvels, mooie uitzichten, in het algemeen vriendelijke mensen, heerlijk eten en uiteraard, wijn!

Heel veel wijn waaronder de lekkerste wijnen ter wereld en ook de allerduurste wijn ter wereld.

En dan bedoel ik natuurlijk de wijnen van Domaine de la Romanée-Conti. Want je hebt Bourgogne en je hebt Romanée-Conti.

De goedkoopste wijn die u van dit wereldberoemde domein kunt kopen kost al gauw 800 euro en dan hebben we het over jonge wijnen die u nog een jaar of 5 weg moet leggen. De oudere wijnen van dit domein, uit goede jaren verwisselen voor duizenden euro’s van eigenaar.

Maar uiteraard zijn er ook een heleboel goede wijnen te koop in de Bourgogne voor een normalere prijs. Grand Cru’s zijn altijd duur maar voor een goede Cote de Nuits Villages of Cote de Beaune Villages betaal je meestal niet meer dan 15 of 20 euro.

Voor een overzicht van de door mij geselecteerde wijnen uit de Bourgogne bezoekt u mijn webshop.

De Cote de Nuits is overigens het gedeelte van de Bourgogne dat rond de plaats Nuits st Georges ligt, de Cote de Beaune ligt bij de plaats Beaune. Eigenlijk is de Bourgogne een smalle strook hellingen die tussen Dijon en Lyon ligt.

De Pinot Noir en Chardonnay in de Bourgogne.

Bijna alle wijnen in de Bourgogne zijn zogenaamde cépage wijnen. Dat zijn wijnen die bestaan uit één druivensoort. Voor de rode wijnen is dat de Pinot Noir en voor witte wijnen is dat de Chardonnay.

De Pinot Noir is een erg gevoelige druif die niet overal tot z’n recht komt. Hij heeft een gematigd klimaat nodig dus niet te warm. In de Bourgogne zijn de omstandigheden perfect voor de Pinot Noir maar in andere delen van de wereld gaat het vaak mis. Al moet gezegd dat de druif in Nieuw-Zeeland goed gedijt evenals bijvoorbeeld in Oregon in de Verenigde Staten. Maar op steeds meer plaatsen wordt de Pinot Noir aangeplant, de druif gaat steeds meer tot de verbeelding spreken.

Was een aantal jaren geleden de Cabernet Sauvignon (Bekend van vooral de Bordeaux wijnen) de gevierde naam, de laatste jaren wint de Pinot Noir. Maar nergens smaakt hij zoals in de Bourgogne. Datzelfde geldt overigens in mindere mate voor de Chardonnay. Misschien wel de bekendste druif voor witte wijn ter wereld.

In de Verenigde Staten bestel je geen witte wijn maar Chardonnay. Dit heeft tot gevolg gehad dat er nogal wordt neergekeken op deze druif maar niet in de Bourgogne. Daar heeft de Chardonnay de frisse zuren die hem zo lekker maakt.

Elke wijnboer in de Bourgogne zal zeggen dat het aan het unieke terroir ligt. Met terroir wordt de omgeving van de wijnstok bedoeld, alles wat invloed heeft op de wijnstok zoals de bodem en de klimatologische omstandigheden. Uiteraard vindt u een aantal fraaie Bourgognes op www.fransekwaliteitswijn.nl

Bourgogne ten opzichte van de Bordeaux

In de Bordeaux heeft men een hekel aan de Bourgogne en omgekeerd. Sterker nog, het bestaan van de Bourgogne wordt bijna ontkend in de Bordeaux en in de Bourgogne wordt met het hoofd geschud als de Bordeaux ter sprake komt.

De geproduceerde wijnen verschillen dan ook erg van elkaar. In de Bordeaux worden over het algemeen stevigere wijnen gemaakt en in de Bourgogne elegantere wijnen. In de Bordeaux zijn bijna alle wijnen een blend, een samenvoeging van verschillende druiven.

Meestal Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Hier en daar worden wijnen geproduceerd van alleen de Merlot druif, vaak ook succesvol maar die wijnen zijn in de minderheid. In de Bourgogne worden dus bijna alleen maar wijnen gemaakt van de Pinot Noir en de Chardonnay. En die druiven verschillen nu eenmaal heel erg van de druiven die in de Bordeaux worden gebruikt.

Verder is het in de Bordeaux overzichtelijker. Een chateau heeft een aantal hectare land en produceert daar 1 of 2 wijnen van. In de Bourgogne zijn de wijngaarden van oudsher verdeeld over verschillende domeinen. Een wijngaard heeft heel vaak meerdere wijnboeren die een aantal wijnstokken hebben, soms zelfs tientallen.

Zo kun je een Grand Cru van een bepaalde wijngaard drinken van tientallen verschillende wijnboeren. Die dus allemaal anders smaken. Dit maakt de Bourgogne tot een moeilijk maar heel erg interessant gebied. Wilt u meer weten over de Bourgogne gebruik dan het contactformulier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>